KGTÜ YÖK 2018 - Üniversite Yıllık İzleme ve Değerlendirme Raporunda Doluluk Oranı, Bilimsel Yayınları, Öğrenci Başına Düşen Kitap Sayısı ve Öğrenci Projeleri İle Öne Çıktı

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından ülkemizdeki devlet ve vakıf üniversitelerinin farklı kategorilerde değerlendirildiği “Üniversite Yıllık İzleme ve Değerlendirme Raporu” geçtiğimiz günlerde yayımlandı. Raporda vakıf üniversiteleri için belirtilen veriler incelendiğinde yeni kurulmuş bir üniversite olmasına karşın KGTÜ’nün pek çok alanda ülkemizdeki diğer vakıf üniversitelerinden önde olduğu görüldü.

YÖK tarafından eğitim ve öğretim, araştırma-geliştirme, proje ve yayın, uluslararasılaşma, bütçe ve finansman, topluma hizmet ve sosyal sorumluluk alanları olmak üzere 5 farklı alandaki 45 ayrı göstergenin 2018 yılı verileri ile üniversitelerimizin izlenmesi ve değerlendirilmesi gerçekleştirildi. İlk öğrencilerini 2016 yılında kabul eden üniversitemiz, henüz oldukça genç bir üniversite olmasına karşın;

• Doluluk oranı,
  • Öğretim elemanı başına düşen uluslararası hakemli bilimsel dergilerdeki (SCI, SCI-Expanded, SSCI, AHCI ve ESCI endeksli dergiler) bilimsel makale sayısı,
  • Öğrenci başına düşen basılı ve elektronik kitap sayısı,
  • Öğrenciler tarafından gerçekleştirilen sosyal veya endüstriyel proje sayısı,

kategorilerinde ülkemizdeki vakıf üniversiteleri arasında ön sıralarda yer aldı.

YÖK tarafından 2018 yılı için yayımlanan rapora göre KGTÜ %98 doluluk oranı ile doluluk oranı açısından ülkemizdeki tüm vakıf üniversiteleri arasında 2. sırada yer aldı. KGTÜ’nün bu yıl gerçekleştirilen üniversite giriş sınavı sonrasındaki tercih ve yerleşme verilerine göre doluluk oranı ise %100 oldu.

Raporda KGTÜ’nün öne çıktığı bir diğer nokta ise bilimsel yayınlar kategorisi oldu. Bir üniversitenin ürettiği bilginin başlıca göstergelerinden kabul edilen, uluslararası platformlarda uzman hakemlerce incelenerek yayımlanması kabul edilen üniversitelerin sıralanmasında önemli bir yer tutan bilimsel makalelerin sayısı açısından KGTÜ vakıf üniversiteleri arasında ön sıralarda yer aldı. KGTÜ, öğretim elemanı başına düşen uluslararası hakemli bilimsel dergilerdeki yayın sayısı ile Türkiye’deki vakıf üniversiteleri arasında 16. sırada yer alırken, 2010 yılından sonra kurulan vakıf üniversiteleri arasında ise 2. sırada yer alarak kayda değer bir başarı sağladı.

YÖK’ün yayımladığı yıllık izleme ve değerlendirme raporunda KGTÜ’nün kütüphanesine verdiği önem de somut şekilde ortaya çıktı. Öğrenci başına düşen kitap sayısından KGTÜ vakıf üniversiteleri arasında 9. sırada yer alırken 2010 yılından sonra kurulan vakıf üniversiteleri arasında 4. sırada yer aldı. Basılı kitaplara ilaveten elektronik yayın sayısında da önde yer alan KGTÜ, öğrenci başına düşen elektronik yayın sayısında vakıf üniversiteleri arasında ilk 5 içinde yer alırken Türkiye’deki devlet üniversiteleri dâhil tüm üniversiteler dikkate alındığında 16. sırada yer aldı.

Doluluk oranı, basılı ve elektronik kitap ve yayın sayısı ile bilimsel yayın sayılarına ilaveten KGTÜ’nün raporda öne çıktığı bir diğer nokta öğrencileri tarafından yapılan sosyal ve endüstriyel proje sayısı oldu. Öğrencilerinin yaptığı sosyal veya endüstriyel proje sayısı bakımından KGTÜ ülkemizdeki vakıf üniversiteleri arasında ilk 20 içerisinde yer alırken 2010 yılından sonra kurulan vakıf üniversiteleri arasında 6. sırada yer aldı.

KGTÜ REKTÖRÜ PROF. DR. CUMHUR ÇÖKMÜŞ: KURUCU BAŞKANIMIZ SAYIN RECEP KONUK’UN DESTEĞİ İLE KENDİSİNİN ÇİZDİĞİ YOLDA İLERLİYORUZ

Raporda yer alan verilerle ilgili olarak açıklamalarda bulunan Rektörümüz Prof. Dr. Cumhur ÇÖKMÜŞ ilk olarak YÖK tarafından üniversitelerimizle ilgili yayımlanan raporun gerek üniversitelerin kendilerini değerlendirmesi ve geliştirmesi, gerekse kamuoyunun üniversitelerin anahtar özelliklerini şeffaf ve anlaşılır şekilde görebilmesi açısından son derce faydalı ve ihtiyaç duyulan bir çalışma olduğunu belirtti. “Üniversitemiz bu yılki yerleştirme sonuçlarına göre %100 doluluğa sahip gıda ve tarım alanına odaklanmış bir vakıf üniversitesi konumuna ulaştı. YÖK tarafından yayımlanan rapor üniversitemizin gerek bilimsel araştırma ve bilgi üretme kapasitesi, gerekse kütüphanesine verdiği önemi somut şekilde ortaya koyuyor. Öğrencilerimizin gerçekleştirdiği sosyal ve endüstriyel projeler de kayda değer bir sayıya ulaşmış durumda. Biz henüz genç bir üniversiteyiz, kuruluş kanunumuz 2013 yılında yayımlandı, ilk öğrencilerimizi ise 2016 yılında kabul ettik. Bu tarihler de göz önünde alındığında üniversitemizin daha henüz yolun başındayken yakaladığı bu başarının eğitim ve araştırmaya verdiğimiz değeri objektif şekilde ortaya koyduğunu düşünüyorum. Bu yeterli diye düşünmüyoruz, yapılanma ve gelişme çalışmalarımız Kurucu Başkanımız Sayın Recep KONUK’un verdiği destek ile devam ediyor, kendisinin çizdiği yolda ilerleyerek her geçen gün daha da iyi bir konumda olmak için hep birlikte çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.