Öğrencilerimiz Çiftçilerimiz İçin Geliştirdikleri Yerli ve Milli Teknolojiler İle Tarımla İlgili İki Farklı Kategoride TEKNOFEST 2021 Finallerinde Ödül Kazandı

Üniversitemizin iki takımı, İstanbul’da düzenlenen TEKNOFEST 2021 Finallerinde tarım alanındaki projeleri ile ödül kazandı. T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sayın Mustafa Varank ve T3 Vakfı Mütevelli Heyet Başkanı ve TEKNOFEST Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Selçuk Bayraktar’ın katıldığı törende TARUS isimli takımımız “Tarımsal İnsansız Kara Aracı” kategorisinde yapılan puanlamada 2. olarak mansiyon ödülü alırken, CEZERİ isimli takımımız ise “Tarım Teknolojileri” kategorisinde en iyi sunum ödülünü kazandı. Öğrencilerimiz bu başarıları ile üniversitemizin kuruluş misyon ve vizyonuna uygun olarak çiftçilerimiz için geliştirdikleri teknolojilerle ödül kazanırken, Kurucu Başkanımız Sayın Recep Konuk’un vizyonu doğrultusunda yerli ve milli tarım teknolojilerinin geliştirilmesi konusunda yaptıkları çalışmaların meyvesini almış oldu.

Üniversitemiz Elektrik-Elektronik Mühendisliği öğrencileri Mahmut Çetin, Basri Samet Boylu, Elif Tek ve Bilgisayar Mühendisliği çift anadal öğrencisi Yasin Bedirhan Şimşek ile Elektrik-Elektronik Mühendisliği Araştırma Görevlisi Hasan Basri Öksüz ve Bitkisel Üretim ve Teknolojileri Bölümü Araştırma Görevlisi Harun Meral'den oluşan ve akademik danışmanlığını Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümümüzden Dr. Öğretim Üyesi Zafer Arıcan’ın yaptığı TARUS Takımı, TEKNOFEST 2021 Tarımsal İnsansız Kara Aracı Yarışması Finalinde yapılan puanlamada 2. olarak mansiyon ödülü aldı. Öğrencilerimiz gerçekleştirdikleri projede yabani otları otomatik tanıyarak, önündeki engelleri algılayıp aşabilen, tam otonom bir şekilde tüm tarım arazisini tarayan bir tarım robotu geliştirdiler.

Üniversitemiz Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü öğrencileri Mehmet Bal, Melihcan Gökyer ve Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğrencileri Emre Özcan, Berkay Kulak, Hayrettin Akıl’ın oluşturduğu ve akademik danışmanlığını Bitkisel Üretim ve Teknolojileri Bölümü’nden Araştırma Görevlimiz Harun Meral’in yaptığı CEZERİ Takımı ise Fenobot isimli projeleri ile TEKNOFEST 2021 Tarım Teknolojileri Yarışması Finalinde “En İyi Sunum Ödülünü” kazandı.

Fenobot projesinin amacı bitkisel üretim faaliyetlerinden hastalık, zararlı ve yabancı ot mücadelesinin yapılacak hassas teşhise dayalı olarak daha bilinçli yapılmasını sağlamak için tarımsal üretim alanından toplanacak sayısal ve görsel verilerin modellenerek mücadele yöntemini ve bu yöntemin kapsamını üreticiye ifade etmektir. Ayrıca biyotik faktörlerin yanı sıra besin elementi eksikliği ve kuraklık gibi bazı abiyotik faktörlerin oluşturduğu problemler de saptanıp bu problemlere de üreticinin tarım alanında uygulamasına yönelik çözüm yöntemleri oluşturulmaktadır. Bu amaçları gerçekleştirmek için görüntü işleme, mobil uygulama, otonom sürüş ve bu teknolojilerinin entegrasyonunda yapay zekâ kullanılmaktadır. Fenobot tarlada otonom bir şekilde dolaşarak bitkilerin toprak üstü yapıları üzerinden veri toplarak bu verileri topladığı diğer bazı sayısal ekolojik veriler ile modelleyerek işlemektedir.

Öğrencilerimizi ve danışmanlarını tebrik eder, başarılarının devamını dileriz.