Sosyal Destek ve Duygusal Yeme Davranışlarının Doğum Sonrası Depresyon Üzerindeki Etkilerine TÜBİTAK 2209-A Desteği

Üniversitemiz Psikoloji Bölümü öğrencilerinden Elif Sude KOÇ ve Nuray BAŞARIR’nın Dr. Öğr. Üyesi E. Merve MALAS danışmanlığında sunmuş olduğu “Sosyal Destek ve Duygusal Yeme Davranışlarının Doğum Sonrası Depresyon Üzerindeki Etkilerinin İncelenmesi” başlıklı araştırma projesi TÜBİTAK 2209-A Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı kapsamında destek almaya hak kazanmıştır.
Söz konusu proje kapsamında, kadın sağlığı ve halk sağlığı açısından kritik bir dönem olan postpartum (doğum sonrası) süreçteki annelerin ruhsal dinamikleri incelenerek; algılanan sosyal destek düzeyleri ile duygusal yeme davranışlarının, doğum sonrası depresyon üzerindeki doğrudan ve dolaylı etkilerinin ortaya konulması planlanmaktadır. Bu çalışma ile yenilikçi psikolojik ve istatistiksel modeller kullanılarak, annelerin sosyal çevrelerinden aldıkları desteğin koruyucu rolü ve stres karşısında bir başa çıkma mekanizması olarak beliren işlevsiz yeme tutumlarının depresif semptomatoloji üzerindeki yansımaları analiz edilecektir.
Projenin başarıyla tamamlanmasıyla birlikte literatüre özgün ampirik veriler kazandırılması, perinatal (doğum öncesi ve sonrası) dönemde risk altındaki annelerin tespit edilmesine yönelik erken müdahale ve tarama protokollerinin güçlendirilmesi, doğum sonrası süreçte hem anne hem de bebek sağlığını korumayı hedefleyen multidisipliner psiko-eğitim ve destek programlarının geliştirilmesine yönelik sürdürülebilir stratejik çözümler sunulması hedeflenmektedir.
