Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi TÜBİTAK-ARDEB Projelerinden Sağladığı Destek ile Son 10 Yılda Kurulan Vakıf Üniversiteleri Arasında 1. Oldu TÜBİTAK bünyesinde yer alan Araştırma Destek Programları Başkanlığı (ARDEB), Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projeleri Destekleme Programı ile evrensel gelişmeler ve ülke öncelikleri doğrultusunda, bilgi ve teknolojinin üretilerek, sonuçların hizmet ve/veya ürüne dönüştürülmesi yoluyla topluma kazandırılması için Ar-Ge faaliyetlerini yürüten bilim insanlarımızı desteklemektedir. TÜBİTAK-ARDEB tarafından aralarında 1001 - Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı, 1002 - Hızlı Destek Programı, 1003 - Öncelikli Alanlar Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı ve 1005 - Ulusal Yeni Fikirler ve Ürünler Araştırma Destek Programının da bulunduğu pek çok farklı kategoride üniversitelerimize araştırma faaliyetleri için fon sağlanmaktadır.

KGTÜ SON 10 YILDA KURULAN VAKIF ÜNİVERSİTELERİ ARASINDA 1. SIRADA
TÜBİTAK tarafından yayınlanan, 127’si devlet, 69’u vakıf olmak üzere toplam 196 üniversitenin kapsandığı “Üniversiteler Bazında ARDEB Destek İstatistikleri (2016-2020)” verilerine göre KGTÜ, son 10 yıl içerisinde (2011 ve sonrası) kurulan vakıf üniversiteleri arasında 2016-2020 yılları arasında TÜBİTAK tarafından yürürlükte olan ARDEB projelerine aktarılan tutar açısından 1. sırada yer alarak önemli bir başarıya imza attı. Söz konusu süre zarfında KGTÜ tarafından yürütülmekte olan projelere TÜBİTAK tarafından aktarılan tutar 3.78 milyon TL’yi buldu. Aynı süre zarfında KGTÜ tarafından yürütülen 13 farklı projenin toplam bütçesi ise 5.29 milyon TL oldu.

Ülkemizde son 10 yılda kurulan vakıf üniversiteleri arasındaki birinciliğine ilaveten KGTÜ, 2016-2020 yılları arasında TÜBİTAK tarafından yürürlükte olan ARDEB projelerine aktarılan tutar açısından, son 10 yılda kurulan devlet üniversiteleri de dahil olmak üzere tüm üniversiteler arasında 6. sırada yer alarak ilk 10 içerisine girme başarısını gösterdi. KGTÜ aynı kategoride tüm vakıf üniversiteleri arasında ise 18. sırada yer aldı.

KGTÜ REKTÖRÜ PROF. DR. CUMHUR ÇÖKMÜŞ: PROJELERDE YER ALAN TÜM AKADEMİSYENLERİMİZİ KUTLUYORUM, ARAŞTIRMA KONUSUNDAKİ KAPASİTEMİZ VE YETENEĞİMİZ BİR KEZ DAHA TESCİLLENDİ
Söz konusu verilerle ilgili olarak Rektörümüz Prof. Dr. Cumhur Çökmüş “Kuruluş tarihi 2013, ilk öğrencilerini kabul tarihi ise 2016 yılı olan, bir diğer ifadeyle kuruluşunun üzerinden henüz 8, ilk öğrencilerini kabulünün üzerinden ise sadece 5 yıl geçmiş oldukça genç bir üniversite olmamıza karşın, ülkemizde son 10 yılda kurulan vakıf üniversiteleri arasında 1. sırada yer almamızın son derece önemli bir başarı olduğunu düşünüyorum. Bizim kuruluş felsefemizin temelleri arasında bir araştırma üniversite olmak var ve bu son derece ciddiye aldığımız bir konu. Akademisyen seçimimizden altyapı ile ilgili yatırımlarımıza kadar pek çok stratejik kararımızı bu çerçevede alıyoruz. Bir araştırma üniversitenin dış kaynaklı araştırma fonu sağlayabilmesi hayati önem taşıyor.Üniversitemizin TÜBİTAK-ARDEB projeleri ile ilgili sıralaması hem akademisyenlerimizin araştırma anlamındaki yetkinliklerini hem de üniversitemizin araştırma altyapısının yeterliliğini somut biçimde ortaya koyuyor. Bir kaç hafta önce yayınlanan “Türkiye Akademik Performans Analizi 2021 Raporunda” üniversitemiz en üretken ve etkili ilk 10.000 akademisyen arasında giren personel oranı açısından 200 üniversite arasında 12. sırada, vakıf üniversiteleri arasında ise 6. sırada yer almıştı. Bu iki farklı veriyi bir arada değerlendirdiğimizde KGTÜ’nün gerçekten de akademisyen kalitesi olarak ülkemizdeki üniversiteler arasında üst dilimde yer aldığını söyleyebiliriz. Ben bu vesileyle TÜBİTAK-ARDEB projelerinde ve diğer dış kaynaklı projelerde yer alan tüm akademik personelimizi kutluyor, onlara üniversitemiz ve şahsım adına teşekkür ediyorum. Kurucu Başkanımız Sayın Recep Konuk’un vizyonu bizim de vizyonumuz. Kendisinin öncülüğünde, Konya Şeker ve Anadolu Birlik Holding’in desteği ile kurduğumuz bu üniversite-sanayi işbirliği altyapısının nitelikli akademisyenlerimiz ile bir araya gelmesi ile önümüzdeki yıllarda daha da fazla sayıda proje çıkacağına inanıyorum.” ifadelerini kullandı.